יום הזיכרון לשואה ולגבורה

Holocaust day

יום הזיכרון לשואה ולגבורה מצוין בישראל בכל שנה בכ״ז בניסן ומוקדש להתייחדות עם זכר השואה שהמיטו הנאצים על העם היהודי. ערב יום השואה אנחנו מבקשים להוקיר את אלה שעוסקים ביום יום בתיעוד והנצחת השואה לדורות הבאים. לאידאה מערכות מידע נפלה הזכות לשתף פעולה עם אותם מוסדות ולרתום את הטכנולוגיה העכשווית לטובת שימור ותיעוד השואה.

בית טֶרֶזין הוא מוזיאון ואתר הנצחה השוכן בקיבוץ גבעת חיים איחוד. המוזיאון נוסד במטרה להנציח את זכרם של אסירי גטו טרזיינשטט שנספו בשואה. בנוסף למוזיאון, יש בבית טרזין ארכיון ואולם תצוגה של יצירות אמני הגטו. פעילויות המרכז החינוכי שמתקיימות במוזיאון ובארכיון הצמוד לו, מיועדות לתלמידים ומבקרים ומאפשרים לקיים קשר בין ניצולי הגטו בארץ ובעולם ודורות ההמשך.

בית לוחמי הגטאות על שם יצחק קצנלסון למורשת השואה והמרד, או "הבית" כפי שהוא נקרא על ידי אנשיו, הוא מוזאון השואה הראשון בעולם והיחיד שהוקם על ידי ניצולי שואה. הבית מספר את סיפור השואה במלחמת העולם השנייה, ומתמקד בגבורה, בניצחון רוח האדם וביכולת המופלאה של ניצולי השואה ולוחמי המרד לבנות את חייהם מחדש בארץ שעליה חלמו, היא מדינת ישראל.

גנזך קידוש השם נוסד בשנת תשכ"ה (1964) על ידי הסופר וחוקר השואה ר' משה פראגר ז"ל, במטרה להנציח את העולם היהודי הפורח שנחרב בשואה, את גבורת הנפש היהודית בעיצומן של הזוועות ואת נס תקומת עם ישראל לאחר המלחמה. הגנזך מתמקד בצד האמוני והיהודי של השואה ובאופן שבו בא צד זה לידי ביטוי במהלך זוועות המלחמה.

המרכז הבינלאומי שם עולם הוא מרכז מחקר תיעוד וחינוך בנושא השואה המרכז מתמקד בהנחלת השואה לדור העתיד, בדגש על שימוש בכלים חדשניים המתאימים לדור הדיגיטלי, תוך דגש על סוגיות זהות והתמודדות שעולות מתקופת השואה. מרכז שם עולם הוקם בשנת 1998 בכפר הרא"ה על ידי הרב אברהם קריגר. עיקר עיסוקו של המרכז עוסק בחשיפת עוצמות הרוח של העם היהודי בתקופת השואה, מתוך מטרה לראות ולהבין את השואה מנקודת מבט יהודית והצלת זיכרון השואה.

יד ושם מופקד על תיעוד תולדותיו של העם היהודי לפני השואה ובמהלכה, הנצחת סיפור חייהם וזכרם של מיליוני הנספים והנחלת מורשת השואה לדורות הבאים. לשם כך המוסד עוסק בהנצחה ותיעוד של מאורעות השואה, באיסוף חפצים ומסמכים, בגביית עדויות על השואה ופרסומן, באיסוף שמות הנספים בשואה והנצחתם, במחקר ובחינוך

משואה המכון הבינלאומי ללימודי השואה הוא מוסד לשימור מידע הכולל ארכיון ציבורי ובית ספר מרכזי להוראת השואה, שנועד לעורר שיח על משמעותה לחברה ולתרבות בת זמננו המכון מתמקד בקורות השואה ובשאלות העקרוניות הנובעות מלימודה, כמו גם בתהליכי עיצוב הזיכרון בחברה הישראלית ובשיח הבינלאומי ובהשפעתם על עיצוב זהותנו היום מכון משואה כולל בית-ספר, תערוכות קבע, מרכזי מולטימדיה, אולמות לדיון, אמפיתיאטרון ופנימייה.

מוזיאון בית העדות הוקם בראשית שנות התשעים הוא מהווה הגשמת חזונם וחלומם של קבוצת שורדי שואה שביקשו לספר את השואה מנקודת מבט אישית וערכית. בית העדות הוא בית עבורם עד היום, הם לוקחים בו חלק פעיל ומהווים עבורנו השראה ועמוד אש לפני המחנה. במוקד העשייה של בית העדות עומדת הפעילות החינוכית, מתוך תפיסה שהנחלת זיכרון השואה הנה חלק בלתי נפרד מעיצוב הזהות היהודית והישראלית.

מורשת, בית עדות ע"ש מרדכי אנילביץ' להוראת השואה ולחקרה, שנמצא בגבעת חביבה. מורשת נוסדה בשנת 1961, על-ידי קבוצת ניצולי שואה, משרידי הלוחמים בגטאות ובפרטיזנים. מטרת המייסדים הייתה להנחיל לדורות הבאים את זכר השואה לצד הגבורה והנצחת ההתנגדות היהודית המאורגנת בעת מלחמת העולם השנייה. מורשת מדגישה במיוחד את תפקידן של תנועות הנוער בזמן המלחמה ופעילותן בהתנגדות לנאצים.