רקע

יד ושם, רשות הזיכרון לשואה ולגבורה, נוסד בשנת 1953. מאז היווסדו מופקד יד ושם על תיעוד תולדותיו של העם היהודי בתקופת השואה, הנצחת סיפור חייהם וזכרם של כל אחד מששת מיליוני הנספים והנחלת מורשת השואה לדורות הבאים באמצעות הארכיונים, הספרייה, בית הספר המרכזי להוראת השואה, המכון הבין-לאומי לחקר השואה והמוזיאונים, ועל ידי הכרה בחסידי אומות העולם. בארכיוני יד ושם נאסף במשך השנים תיעוד רב ומקיף מסוגים שונים. היום, למעלה משישים שנה מאז היווסדו, מכיל ארכיון יד ושם את האוסף הגדול בעולם של מסמכים על השואה. על מנת לשמר את המסמכים לדורות הבאים ולאפשר לכל דורש גישה נוחה אל הארכיון עוברים החומרים תהליך של קליטה וסידור מקצועי ומאוחסנים בתנאי שימור אופטימליים

הצורך

מוסד יד ושם חיפש דרך לקטלג ולאנדקס את כל השמות בדפי העד המנציחים את שמותיהם של יהודים שנספו במהלך השואה, מתוך שאיפה לאפשר גישה פשוטה ונוחה אליהם דרך רשת האינטרנט. כמו כן שאף המוסד למחשב את הארכיון הראשי, ארכיון התמונות, מאגר חסידי אומות העולם, מאגר יצירות האמנות ואת מאגר החפצים מתקופת השואה ולאפשר גישה מקסימאלית למידע ולשליפתו. הדרישה העיקרית הייתה למערכת שתוכל לנהל את כלל מאגרי המידע בארגון בצורה ריכוזית, על בסיס נתונים אחד ושתציע ניהול מקצועי ומענה הולם לצרכים של כל אחד מהתחומים השונים – הארכיונים, הספריות והמוזיאון.

הפתרון

יד ושם בחר במערכת IDEA ALM , המכילה את כל המרכיבים הדרושים על מנת לנהל ארכיונים, ספריות ומוזיאונים ( ALM ). המערכת מאפשרת ניהול אוספים, שימור וחשיפת נכסי מידע מורשתי בארכיונים, בספריות ובמוזיאונים של מוסדות מורשת תרבותית ומרכזי מחקר, ומטפלת באופן מרכזי במגוון סוגי מידע – פיזי, דיגיטאלי ולוגי, ללא תלות בפורמט, במבנה ובמקור, כולל תמיכה רב לשונית ייחודית לקטלוג המידע במגוון שפות.

היישום

כלל מאגרי המידע מוחשבו במערכת IDEA ALM . כל המידע שבדפי העד קוטלג וכל השמות הוכנסו לאינדקס. דפי העד נסרקו כולם ואפשר לעיין בהם במאגר המקוון של יד ושם וגם ב-2.6 מיליון השמות המתועדים בדפי העד ושמורים ב'היכל השמות'. ארכיון התמונות מוחשב גם הוא ומכיל למעלה מ 420,000 תצלומים סרוקים. המשתמשים יכולים לאתר תמונות לפי קטגוריות שונות ולצפות בהן באתר המוסד.
המערכת משמשת גם את מאגר חסידי אומות העולם, מאגר יצירות האמנות, מאגר החפצים מתקופת השואה, ניהול ואחזור מאגר האודיו ווידאו ואת מאגר המוזיאון  החדש לתולדות השואה וניהולו היומיומי.
כיום עושים שימוש במערכת 700 משתמשים מיד ושם ואין ספור משתמשי קצה בכל רחבי העולם, אשר יכולים לבצע חיפושים באתר המוסד באינטרנט על כלל המאגרים יחד, או על כל אחד בנפרד. אתר "יד ושם", מעוצב בצורה ייחודית בהתאם לאופי המוסד, שכן הוא מתממשק למודול ה API של אידאה ובכך כל המידע המנוהל בבסיס הנתונים של אידאה, מכלל מאגרי המידע,  מוצג בצורה מעוצבת באתר "יד ושם".
עד כה קוטלגו מיליוני דפי עד באופן דיגיטלי והארכיון הראשי של "יד ושם" כולל כ-65 מיליון עמודים. המערכת כוללת כ 200 מיליון אובייקטים דיגיטאליים (מסמכים, מיקרופילם וכו'), למעלה מ 200,000 שעות של ווידאו, 20,000 שעות של חומר אודיו, ולמעלה מ-30 מאגרי נתונים וירטואליים המכילים Petabyte 1  של נתונים וקבצים, המנוהלים על בסיס נתונים מרכזי אחד באמצעות המערכת של חברת אידאה –  IDEA ALM .

התועלת

IDEA ALM  מספקת מערכת משולבת לניהול מאגרי המידע הרבים והמגוונים של יד ושם. המערכת מאפשרת אינטגרציה מלאה בין כלל מאגרי המידע השונים הנמצאים על בסיס נתונים מרכזי (הארכיונים, הספריות והמוזיאון). מבחינת יכולות החיפוש מאפשרת המערכת – איתור כל אחד מ-65 מליון פריטי המידע שבארכיון, כמו גם פריטים הנמצאים במאגרי המידע השונים תוך הצלבת המידע ביניהם. מבחינת אפשרויות הניהול מאפשרת המערכת ניהול של עשרות סוגי חומר שונים במערכת מרכזית אחת, בשפות שונות ובכמויות אדירות.

הטכנולוגיה

IDEA ALM, IDEA Internet module, IDEA Multi dictionary module, IDEA API (Web Services), Oracle DB, Sybase Enterprise Application Server, WebSphere portal, EMC storage, IIS Web Server .